Varför en dartmoorponny?


Vad gör dartmoorponnyn så speciell? Varför har vi fastnat just för denna numerärt lilla ras när det finns så många andra ponnyraser i Sverige?
Jag har funderat på detta många gånger och nu efter 20 år börjar jag kunna sätta fingret på vad som är så tilltalande med denna fantastiska ras.

- Dartmoorponnyn är en ”allt-i ett-ponny”.

Den passar till allt från ompysslad förstaponny för ridning med ledtygel till tävlingsponny och allt däremellan. Den passar också mycket bra som körponny (både till vardags och till tävling).

Det är en ponny som passar för hela familjen och det fina är att den gör det på så många sätt.

Den är genuint snäll och kan ge det lilla barnet eller nybörjaren en trygg och positiv inskolning i ponnyvärlden. Den är lätthanterlig, tålig och orädd. Tillräckligt stor för att inte bli urväxt i första taget, men tillräckligt liten för att kunna hanteras av de minsta.

När barnen i familjen är små räcker tiden inte alltid till för ridning varje dag och för barn får det aldrig bli ett tvång att rida. Dartmoorponnyn har inga problem att anpassa sig till detta. Även om det ibland inte blir ridning på flera dagar (eller kanske veckor…) så behåller den sitt lugn och är fortfarande lättriden.

Om kraven och behoven ökar på mer ridning, träning och kanske tävling så har man en ponny som har förutsättningar att bli duktig både i dressyr, körning, hoppning eller något annat som man ber den om. Med lite mer träning, lite mer målmedvetenhet, lite (mer) kraftfoder så får man snabbt en ponny som är mer ”på bettet”, men som inte blir hetsig eller okontrollerbar.

Som körponny är den ypperlig även för nybörjaren. Den är arbetsvillig, orädd och lätthanterlig med gångarter som passar utmärkt framför vagn.

Det fina är att alla dessa uppgifter ofta ryms i en och samma individ. Antingen över tid i takt med att familjens barn och behov växer eller samtidigt för olika familjemedlemmars behov.

Utöver detta så finns det (enligt min mening) inget vackrare att titta på än en dartmoorponny. De är nästan födda i ”rätt form” med en vacker överlinje och en lätt krök på nacken.
De är tåliga och robusta, precis som ponnyer ska vara, samtidigt som de ger ett elegant intryck med lätta rörelser. Traven är bogfri med gott påskjut men med ”ekonomiska” rörelser utan höga knälyft. De blir därmed ”lättsuttna” även för de minsta ryttarna. Därtill har de oftast en mycket bra skritt och håller där lätt samma fart som de större ponnyerna.

Vad mer kan man önska sig av en familjeponny?

Maria Zahlander, Stjärnsunds Dartmoorstuteri

2012-07-15

Rasstandard för dartmoorponnyn

Höjd: Inte högre än 127 cm.
Färg: Brun, svartbrun, svart, skimmel (både avblekbar och konstantskimmel) och fux. Skäck är ej tillåtet. Mycket vita tecken drar ner bedömningen.
Huvud: Litet och väl ansatt huvud. Små öron som ger ett vaket intryck. Stora ögon med vänligt uttryck. .
Hals: Käkar och hals ska inte vara grova. Välformad hals av medellängd. Hingstar ska ha en viss välvning på halsen.
Bogen: Det är av största vikt att bogen är lång och välliggande. Bogen ska inte vara för smal vid manken.
Bålen: Stark rygg av medellängd. Djup bål som är väl sluten.
Bakparti: Starkt muskelfyllt kors av medellängd, varken för rakt eller starkt sluttande. Svansen ska inte vara lågt ansatt.
Extremiteter: Lågt ansatta hasar med god längd från höft till has. Rejält benad under hasen. Muskelfylld skank. Ska inte vara krok- eller kohasig. Ska inte vara knipt under knät. Muskelfylld underarm av god längd. Framknät ska vara väl markerat och platt på framsidan. Skenan ska vara kort, bred och platt. Kotan ska vara vinklad men ej för lång. Hovarna ska vara välformade, starka och sunda.
Rörelser: Bogfria och korrekta utan överdriven knäaktion och med gott hasarbete.
Typ: Rikligt med man och svans. En vacker och vällinjerad ponny av god ridmodell, stadigt byggd men ger ändå ett ädelt intryck.



Stjärnsunds Gård Pl. 100 06, 761 91 Norrtälje
tel. 0176 226046, mobiltel. 070 6436843